Kultúra, šport, voľný čas » Kultúra » Spevácke zbory » Spevácky cirkevný zbor pri Pravoslávnom chráme sv. Cyrila a Metoda v Humennom « späť

Spevácky cirkevný zbor pri Pravoslávnom chráme sv. Cyrila a Metoda v Humennom

dátum aktualizácie: 10.01.2022 | počet zobrazení: 2 390

Prečítať nahlas

Spevácky cirkevný zbor pri Pravoslávnom chráme sv. Cyrila a Metoda v Humennom
web

S myšlienkou založiť spevácky zbor prišiel prot. Mgr. Peter Humeník hneď po tom ako sa stal správcom Pravoslávnej cirkevnej obce v Humennom, ktorý vznikol v roku 1994. Veľkú zásluhu mala Mgr. Anna Korbová, ako aj prví členovia zboru, pre ktorých sa táto myšlienka stala skutočnosťou. Oficiálne však svoju činnosť začal až v roku 1995, a to na Kvetnú nedeľu, kedy prvýkrát spieval v drevenom Chráme sv. archanjela Michala v humenskom skanzene. Od zrodu tohto zboru bola dirigentkou Mgr. Anna Korbová až do roku 2003, kedy sa dirigentom stal mladý člen zboru Mikuláš Surgent ml.
Úlohou zboru bolo zjednotiť a skultúrniť spev v chráme, ktorí navštevujú veriaci z rôznych kútov nášho regiónu. Zbor reprezentuje Pravoslávnu cirkevnú obec v Humennom ako aj Pravoslávnu cirkev v Českých krajinách a na Slovensku na rôznych cirkevných aj necirkevných podujatiach a ekumenických stretnutiach. Viedol spev pri niekoľkých kňazských chirotóniach a posviackach nových pravoslávnych chrámoch.
Nahral niekoľko svätých Liturgií pre Slovenský rozhlas. Každoročne organizuje ekumenické koncerty počas sviatkov Narodenia Spasiteľa Isusa Christa v pravoslávnom chráme a tiež sa zúčastňuje na festivaloch duchovných piesni v Snine. V roku 2001 sa zúčastnil na Festivale sakrálneho umenia v Košiciach a má za sebou aj jednu zahraničnú cestu v Poľsku, kde sa na pozvanie Miešaného chóru „Echo“ zúčastnil v roku 2003 na ekumenickom Euroregionálnom koncerte vianočných kolied v Krosne.

« späť

Mesto Humenné

Kontakt:

Kukorelliho 1501/34
066 28   Humenné
Slovenská republika


Počet návštev od 18.09.2011: 7844504
Počet návštev dnes: 10394