Kultúra, šport, voľný čas » Kultúra » Spevácke zbory » Detský spevácky zbor LIENKA « späť

Detský spevácky zbor LIENKA

dátum aktualizácie: 19.03.2024 | počet zobrazení: 3 266

Prečítať nahlas

Detský spevácky zbor Lienka
web:https://muza.edupage.org/text13/

 logo Lienka

Nie všetci speváci či hudobníci sa na začiatku štúdia vedia popasovať s trémou a vystúpiť pred publikom. Aj z tohto dôvodu začal v Súkromnej základnej umeleckej škole Múza v Humennom fungovať od jej založenia detský spevácky zbor Lienka, ktorý dáva na hudobný prejav priestor nie len spevákom, ale aj všetkým hudobníkom. Zbor začal fungovať od roku 2006. Jeho členom sú žiaci školy, 5 až 17 roční. Počet členov sa pohybuje okolo 38. Repertoár zboru je rozmanitý, od ľudových piesní, polyfónnej hudby, spirituálov až po súčasné moderné piesne. Zbor často vystupuje na koncertoch usporadúvaných školu Múza, ale aj mestom Humenné pri rôznych príležitostiach (deň učiteľov, kladenie vencov, uvítanie detí do života). Veľa koncertov zbor absolvuje vďaka pozvaniam rôznych organizácií sídliacich v meste (koncerty pre NsP Andreja Leňa, slávnostné otvorenia výstav).
Spevácky zbor od jeho založenia vedie Mgr. Zuzana Dirbáková. Činnosť zboru bola od prvých krokov úspešná, školský rok 2006/2007 ukončili speváci nahraním prvého CD albumu „Spievame s Múzou“ . V roku 2012 vydal zbor druhé CD (Jano v Múze, Múza v Janovi) s detskými piesňami od humenského rodáka Jána Hrubovčáka. CD má doteraz úspech u najmenších poslucháčov. Počas pôsobenia v zbore sa vyprofilovali sólisti, ktorí účinkovali na rôznych verejných koncertoch školy. Úspechy na pódiu sú hnacím motorom pre spevákov, ktorí vo svojom repertoári majú piesne rôznych žánrov. Pri zbore sa tiež vyprofiloval komorný zbor Young Voices, ktorí je zložený zo starších žiakov Lienky. Má do 12 členov. Spolupracovali s Vladom Železňákom, ktorý kedysi moderoval reláciu Hviezdička v RTVS. Spolu nahrali pieseň „Berte nás vážne“ a tiež videoklip k piesni, ktorý sa natáčal v Humennom v roku 2014. V novembri 2017 DSZ Lienka nahral vokály a časť piesne Vianočný sen pre spevácku dvojicu Elo a Tom.
Lienka je pravidelným hosťom na vystúpeniach speváckeho zboru mesta Humenné na vianočnom, benefičnom koncerte „Čas radosti a veselosti“ a na jednodňovom festivale „Hudba – kľúč k porozumeniu a láske“. Vystupuje a capella alebo v sprievode rôznych nástrojových zoskupení, ako je napríklad orchester Múzaband, ktorý funguje pri SZUŠ Múza. Zbor účinkoval na medzinárodnom hudobnom festivale v Košiciach v októbri 2012, kde vystúpili na pozvanie dirigenta štátneho divadla v Košiaciach Igora Dohoviča. Úspešne sa reprezentovali pomedzi dospelé a vysokoškolské zbory ako jediný detský spevácky zbor. V roku 2017 sa umiestnil v striebornom na celoslovenskej súťaži Mládež spieva v Prievidzi a v roku 2019 získal na spomínanej súťaži cenu za dramaturgiu. Má za sebou úspešné vystúpenia aj v susedných Čechách, kde hosťoval v roku 2010, 2015 na pozvanie DSZ Slunko z Třebíča a tiež v júni 2018 hosťoval v Liberci na pozvanie DSZ Severáček. Lienka taktiež vystúpila na pozvanie v máji 2019 Svidnických zborových dňoch aj na Zborových dňoch Vojtecha Adamca v Košiciach.
Korepetítorkou je Nadežda Spišáková DiS. art.

« späť

Mesto Humenné

Kontakt:

Kukorelliho 1501/34
066 28   Humenné
Slovenská republika


Počet návštev od 18.09.2011: 7873545
Počet návštev dnes: 6537