Kultúra, šport, voľný čas » Kultúra » Folklór » Mužský spevácky súbor RUSINIJA « späť

Mužský spevácky súbor RUSINIJA

dátum aktualizácie: 27.04.2022 | počet zobrazení: 38 099

Prečítať nahlas

Mužský spevácky súbor RUSINIJA

Mužský spevácky súbor RUSINIJA bol založený v roku 2010 v Humennom. V súbore pracujú dve umelecké zložky – spevácka a hudobná. V speváckej zložke pôsobí 30 spevákov a v hudobnej zložke pôsobia šiesti hudobníci a jedna huslista Júlia Lichmanová. Súbor vedie umelecký vedúci Srđan Stojiljković.
Rusinija reprezentuje tradičnú ľudovú kultúru Rusínov Slovenska, žijúcich na pôvodnom území Podkarpatskej Rusi. Silnou motiváciou zakladateľov Ladislava Fediča a Juraja Lancoša bolo zachovanie a pestovanie spoločného spievania ľudových rusínskych a všetkých slovanských piesní čisto v mužskom zložení súboru a to pôsobivým kultivovaným viachlasným spevom.
Okrem A Cappella spevu, spevácke teleso je doprevádzané ľudovou muzikou zloženou z akordeónov, flauty, mandolíny, huslí, kontrabasu a bicích nástrojov. Neodmysliteľnou súčasťou súboru je zberateľská činnosť tradičných ľudových piesní a ich následne spracovanie so zachovaním čistoty pôvodného textu. Takto sa členovia súboru stávajú nositeľmi tradícií a môžu dedičstvo svojich predkov nielen uchovávať, ale aj aktívne šíriť medzi širokou verejnosťou doma i v zahraničí. Mužský spevácky súbor úzko spolupracuje s orchestrom základnej umeleckej školy na Mierovej ul. v Humennom a so sólo sopranistkou Máriou Geročovou. Členmi súboru sú manažéri, inžinieri, študenti, žiaci aj učitelia, policajti, či remeselníci, hlavne sú to ľudia s veľkým hudobným srdcom zanietení tomuto ušľachtilému koníčku. Sú to neprofesionálni umelci pod odborným umeleckým vedením.
Súbor absolvoval pod manažérskou taktovkou Mileny Lancošovej množstvo významných domácich i medzinárodných vystúpení. Od roku 2014 pravidelne organizuje Benefičné koncerty na podporu detských domovov a sociálne a zdravotne odkázaných ľudí.

Zriaďovateľ: Občianske združenie RUSINIJA
Mierová 5157/83, 066 01 Humenné
Umelecký vedúci a dirigent: Mast. umet. Srđan Stojiljković
Organizační vedúci: Ladislav Fedič, Juraj Lancoš
Manažerka súboru: Milena Lancošová

Kontakt: e-mail: [email protected]
Facebook:https://www.facebook.com/…91166288685/
Foto:zdroj Mužský spevácky súbor RUSINIJA Rusinija foto

« späť

Mesto Humenné

Kontakt:

Kukorelliho 1501/34
066 28   Humenné
Slovenská republika


Počet návštev od 18.09.2011: 8068863
Počet návštev dnes: 4583