Primátorka mesta

Prevažne oblačno
cez deň 25°C / v noci 15°C

Staré stránky

Staré stránky mesta Humenné sú dostupné na adrese old.humenne.sk

Aktuality a oznamy » Vyhlásenie Mesta Humenné k dezinformáciám ohľadom (ne)činnosti Mestskej volebnej komisie

V pondelok 17. septembra 2018 sa konalo úvodné zasadnutie mestskej volebnej komisie, na ktorom sa v jeho úvode zúčastnila aj primátorka mesta Jana Vaľová. Tá bola na zasadnutí podľa zákona o voľbách prítomná ako zástupkyňa mesta Humenné.

Zákon okrem iného hovorí, že primátor musí zvolať a uskutočniť prvé zasadanie mestskej volebnej komisie. Primátorka mesta však nemá nič spoločné s jej činnosťou. Členov mestskej volebnej komisie si sami delegujú politické strany, ktoré v Humennom postavili svojich kandidátov do komunálnych volieb. Celkovo išlo o 22 kandidátov rovnakého počtu politických strán. Primátorka mesta zvolala podľa zákona rokovanie komisie a bola na ňom aj prítomná do momentu, pokiaľ si komisia nevyžrebovala svoje vedenie.

Predsedu komisie nežreboval najstarší člen, ale pani Ľubica Zdenovcová
Ešte predtým zapisovateľka komisie Jana Petrovajová navrhla, aby tak ako to bývalo zvykom, najstarší člen komisie mohol spomedzi všetkých jej členov vylosovať predsedu a podpredsedu. Niektoré politické strany s tým nesúhlasili a navrhli, aby to urobila členka komisie pani Ľubica Zdenovcová.

Na stole boli pritom rozložené lístky s menami všetkých 22 delegovaných zástupcov, ktoré si mohol pozrieť každý z členov komisie. Taktiež sa fyzicky viacnásobne kontrolovalo, či sa v žrebovacom osudí nachádzajú všetky lístky. Ľ. Zdenovcová vytiahla zo žrebovacieho osudia pána Jána Metyľa ako predsedu komisie.

Primátorka sa zúčastnila len úvodnej časti rokovania komisie
Po vyžrebovaní predsedu komisie a jeho zástupcu preberá zodpovednosť za jej ďalšie rokovanie práve predseda komisie. Po tomto úkone primátorka mesta Jana Vaľová opustila rokovaciu miestnosť a ďalej už zasadnutie viedli vyžrebovaní predseda a podpredsedníčka.

Radnica nijakým spôsobom nezasahuje do činnosti volebnej komisie
Mesto Humenné nemôže podľa zákona ovplyvňovať a ani nijakým iným spôsobom zasahovať do fungovania mestskej volebnej komisie a ani jej určovať, čo má robiť. Mesto pri registrácii kandidátov musí podľa zákona rešpektovať rozhodnutie komisie.

Zobrali sme na vedomie vysvetlenie predsedu Mestskej volebnej komisie Jána Metyľa, ktorý sa tento pondelok v Podvihorlatských novinách vyjadril k sťažnosti poslanca Hoptu. Takisto rešpektujeme a berieme na vedomie vyjadrenie predsedu Jána Metyľa, že sa voči výrokom poslanca Hoptu chce brániť podaním trestného oznámenia.

Opakuje sa spochybňujúci scenár spred štyroch rokov
Mrzí nás, že v našom meste dochádza k rovnakej situácii ako pred štyrmi rokmi, keď niektorí kandidáti spochybňovali voľby a ich priebeh. Takéto konanie vyvrcholilo napadnutím konečného výsledku volieb na primátora mesta Humenné, ktoré bolo napadnuté na Ústavnom súde. Je smutné, že podobný scenár a so zrejme aj rovnakými protagonistami sa začal napĺňať už takmer poldruha mesiaca pred začiatkom komunálnych volieb.

Mesto Humenné bude aj naďalej postupovať v zmysle zákona o voľbách a rešpektovať akékoľvek rozhodnutie Mestskej volebnej komisie, zloženej z členov delegovaných politickými stranami a koalíciami, bez ohľadu na to, čo si o tom budú myslieť niektorí kandidáti.

aktualizácia: 02.10.2018 | počet zobrazení: 1046

Počet návštev od 18.09.2011: 2389220